zaterdag 9 april 2011

karton als bodembedekking

In je tuin is het heel interessant om de bodem te bedekken, het heeft verschillende voordelen: onkruid heeft er meer moeite mee om naar boven te komen, de bodem droogt minder snel uit en het zand zal minder snel opspatten bij een regenbui (denk aan het aardbeienveld vol stro). Maar hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden?
Ik heb wat geƫxperimenteerd en dit zijn mijn voorlopige conclusies met karton:
Afdekken met karton tegen uitdroging werkt heel goed bij aanplant. Plant eerst en dek vervolgens de aarde om de plant af. Let er wel op dat op het moment van afdekken de bodem goed nat is, het karton houdt de regen namelijk ook tegen.
Als je de bodem bedekt met karton om het onkruid tegen te houden heb je minimaal 4 lagen nodig en kun je er beter voor zorgen dat de bodem schoon is voordat je hem bedekt. Een overmaat aan onkruid laat zich moeilijk onderdrukken.
Karton heeft als nadeel dat het grote vlakken zijn, je kunt die nauwkeurig op maat snijden, je kunt er ook voor kiezen om stro te gebruiken (karton is uiteindelijk gemalen stro), dat laat zich makkelijker vormen.
De grote vlakken kunnen ook benut worden: Bedek het gehele tuintje met een aangesloten laag karton, 4 lagen dik, leg daar een laag oude mest overheen en dek die weer af met stro. Op deze manier blijft ook de bovenste laag karton vochtig, waardoor je gemakkelijk een plantgat kunt maken.
Het karton zal vrij snel verteren en opgenomen worden door de bodem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten